Betöltés...
Alt

Helyszínek

Károlyi-kastély, Füzérradvány
A Réthey család XVI. századi rezidenciájának helyén építtette a mai romantikus stílusú épületet gróf Károlyi Ede Ybl Miklós közreműködésével 1860 és 1870 között. Gróf Károlyi László és felesége gróf Apponyi Franciska reneszánsz szellemben rendezte be a kastélyt főleg Firenzéből vásárolt régiségek, faragott kövek, bútorok segítségével. A kastélyban reprezentatív szálló működött az 1930-as évek végétől az államosításig. Manapság gyönyörű, rekonstruált parkjával és a részben helyreállított kastély főúri enteriőrjeivel fogadja a látogatókat. A kastély parkjában álló, vendégházként működő pavilonok ideális pihenő helyként szolgálnak minden korosztály számára. A kastély rekonstrukciójára a Nemzeti Kastélyprogram keretében kerül sor.

bővebben

Nádasdy-kastély, Nádasdladány
Székesfehérvár és a Balaton között fekszik az ország talán legszebb neogótikus kastélyát rejtő település. Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja, a Nádasdyak itt építettek maguknak otthont a XIX. század utolsó harmadában. A Tudor stílusú kastély építésében a tervező Linzbauer István mellett olyan kiváló mesterek is részt vettek, mint Hauszmann Alajos és Jungfer Gyula, ennek eredményeként a korszak kiemelkedő belsőépítészeti remekművei születtek meg a könyvtár és az ősök csarnoka képében. A kastély rekonstrukciójára a Nemzeti Kastélyprogram keretében kerül sor.

bővebben

Kamalduli remeteség, Majk
A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének csendjére, és békéjére lelhet a látogató Majkpusztán, mely festői tavak mentén, a Vértes-hegység északi részén, Oroszlány határában található. A XVIII. század első harmadában számos patrónus segítségével, Pilgram tervei alapján épült a 17 cellaházból álló remeteség, a kastély és a templom épületegyüttese. Az Európa-szerte különlegességnek számító reme¬teség műemléki rekonstrukciója során megújult a barokk műemlékegyüttes rendházépülete, amelynek kiállítása bemutatja a remeteség XVIII. századi históriáját, a szer¬zetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. Megjeleníti azt az időszakot, amikor az épületből az Esterházy család grófi ágának vadászkastélya lett.

bővebben

Festetics-kastély, Dég
A Mezőföld délkeleti részén, a magyar tengerhez közel található az egyik legszebb klasszicista kastélyunk. A Pollack Mihály által tervezett épület idillikus környezetben, több patak találkozásánál, enyhe lankán, csodás tájképi kertben fekszik. Érdekessége a másfél km hosszú szerpentintó és a tó szigetén álló, németalföldi stílusban épült vörös téglás hollandi ház. A kastély földszinti térsorában látható a „Szalontól az angolkertig” című történeti kiállítás, amely a Festeticsek hagyományaihoz kötődően a szabadkőművesség, a botanika, a kertművészet, és a főúri életmód tematikáját öleli fel. A kastély rekonstrukciójára a Nemzeti Kastélyprogram keretében kerül sor.

bővebben

Fáy-kastély, Fáj
A Cserehát lankái közé épített barokk kastélyt a Fáy család építtette a 18. század derekán. A kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában gróf Fáy István, zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat, ún. "muzsikai Akadémiákat". Az épület kuriózumai a nagyterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó domborművei, Marco Casagrande olasz szobrászművész klasszikus szépségű alkotásai. A kastély rekonstrukciójára a Nemzeti Kastélyprogram keretében kerül sor.

bővebben

Ráday-kastély, Pécel
Mayerhoffer András és fia, János tervei alapján felépített barokk kastély építtetői I. Ráday Pál (II. Rákóczi Ferenc titkos kancelláriájának a vezetője) és fia, I. Ráday Gedeon régi református középnemesi család sarjai voltak. Ráday Gedeon életét a nemzeti művelődésnek áldozta, a kastélyban híres könyvtárat hozott létre. Az épület belső tereit, valamint az emeleti dísztermet kvalitásos falképek díszítik. A kastély tudósok és írók találkozóhelye volt, Kazinczy péceli Parnasszusnak nevezte. A Ráday-kastély jelenleg múzeumi kiállítóhely, koncertek színtere. Érdekességei a fres¬kókkal díszített, berendezett termek, a korabeli használati tárgyakkal felszerelt, barokk konyha és a helyreállított márványistálló.

bővebben

Bencés apátság romjai, Somogyvár
Koppány herceg vára, Somogyvár, a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. Apátsága, amely a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, több mint 900 évvel ezelőtt épült a Szent László király által behívott francia bencés szerzeteseknek. Egyes szakértői vélekedés szerint az ott élő szerzetesek az apátság falai között vetették papírra a legkorábbi magyar nyelvű szövegemléket, a Halotti Beszéd és Könyörgést. A várfallal körülvett kolostor és a templom negyven évig volt a nyughelye a kolostoralapító magyar lovagkirálynak, Szent Lászlónak. A romegyüttes 1983 óta nemzeti történelmi emlékhely.

bővebben

Barlangvár, Sirok
Magyarország legvadregényesebb sziklavárát a Tarna mentén fekvő Papkő-hegy tetejére építették. A honfoglalás után, a Mátra vidékén az Aba nemzetségbeli Birh-Bodon ág vette birtokába az ősi pogány várat a mai fellegvár helyén. Az erősség későbbi urai közt olyan nemesi személyeket találunk, mint Országh Mihály nádor, enyingi Török Ferenc és Nyáry Pál. A várat, a feltehetően a honfoglalás előtti időkben a sziklatömbbe vájt erősség köré építették, és ennek során a riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, termeket és lépcsőket is vájtak. A Rákóczi-szabadságharc (1703–1711) bukását követően Sirok is a magyar végvárak sorsára jutott: falait felrobbantották. Az alsóvárban kiállítás, és a vár török korszakának mindennapjait idéző film tekinthető meg.

bővebben

Püspöki palota, Sümeg
A műemlékekben gazdag belváros legszebb építménye a Várhegy oldalába simuló püspöki palota, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a hegy tetején álló Sümegi várra. A sümegi püspöki palota nagyszabású kiépítése Padányi Bíró Márton nevéhez köthető. Miután 1745-ben kinevezték veszprémi püspökké, székhelyét azonnal Sümegre helyezte. Ez volt a kezdete a város fénykorának is. A palota barokk stílusú, kétszintes, zártudvaros ház, nagy része freskókkal díszített, többségében eredeti faszerkezetekkel. Számos szép szobája mellett legszebb termei a könyvtár és az északkeleti szárnyban található kápolna. Rekonstrukciójára a Nemzeti Kastélyprogram keretében kerül sor.

bővebben

De la Motte – Beer-palota, Dísz tér
A budai várban található a középkori alapokon álló De la Motte – Beer-palota, amelynek legfőbb éke az emeleti barokk lakótérsor. Falain 1760-1790-ből származó barokk-rokokó és koraklasszicista díszítőfestés tekinthető meg, amely példa nélküli a budavári polgári építészetben. A ház érdekessége a barokk konyha és a vezetett sétákon bemutatott padlástér, az egykori gyógynövény-szárító.

bővebben

Jakováli Haszan-dzsámi, Pécs
A hajdani török hódoltság több száz muszlim imahelye közül Jakováli Haszan pasa pécsi dzsámija maradt fenn a legépebben, amely kupolájával, szamárhátíves ablakaival, csaknem ép minaretjével mutatja, hogy milyen is lehetett egy igazi muszlim imahely. A dzsámi kiállítóterében az „Allah útján" című kiállítás az iszlám kultúra és vallás világába nyújt betekintést.

bővebben

Esterházy-kastély, Tata
A műemlék-együttes 1765 után épült, Fellner tervei alapján, barokk stílusban. A kastély számos gyönyörű terme közül kiemelendő az emeleti díszebédlő, supraportáiban a fertődi kastélyról készült G.B.Pesci féle veduták másolataival, a könyvtár, a márványfürdő és a hollandi csempés fürdőszoba. A kastély rekonstrukciójára a Nemzeti Kastélyprogram keretében kerül sor.

bővebben

Cziráky-kastély, Lovasberény
A magyarországi klasszicista kastélyépítészet egyik legelegánsabb épülete volt. A 15. századi alapokkal rendelkező műemlékegyüttes fénykorát az 1800-as években élte, ekkor kapta jellegzetesen klasszicista formáját. A főépülethez csatlakozó mellékszárnyak egy igen kedvező akusztikájú belső udvart ölelnek körül, melyben valaha igényesen kialakított díszkert pompázott. Az épületegyütteshez egykor messze földön híres tájképi jellegű kastélypark tartozott. A kápolnával, és gazdasági épületekkel kiegészülő együttes mai leromlott formájában is képes felidézni hajdani gazdagságát.

bővebben

Pipo-várkastély, Ozora
Az eredetileg gótikus stílusban emelt várat a firenzei születésű Filippo Scolari, Zsigmond király híres törökverő lovagja 1416-ban kezdte el építtetni. Várkastélya igazi kuriózum, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, amelynek a teljes rekonstrukciója most is folyamatban van. Kiállítások láthatók benne a vár történetéről, a korabeli életről, amelyet élményszerűen mutatnak a középkori, főúri lakosztályok, a XVII. századi, re¬konstruált várkonyha, a használati tárgyak, eszközök. A vendégeket kávézó, egy és kétágyas, komfortos szálláshelyek, rendezvény célokra bérelhető helyiségek fogadják. A várkastély rekonstrukciója a Nemzeti Kastélyprogram keretében folytatódik.

bővebben

ELÉRHETŐSÉGEINK

NÖF Nonprofit Kft.
NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Postacím
1113 Budapest, Daróczi út 3.

Alt