Betöltés...
Alt

SZAVAZZON AZ EDELÉNYI KASTÉLYSZIGETRE! "Hét múzeum, amit ne hagyj ki 2020 nyarán!"

 NAGY HAJRÁBAN VAGYUNK, de ez mégsem tántorít el minket és reméljük Önöket sem abban, hogy a "Hét múzeum, amit ne hagyj ki 2020 nyarán" című kezdeményezés keretein belül szavazzanak az Edelényi kastélyszigetre!

2020. június 20-tól újra látogatható az Edelényi kastélysziget!

Örömmel jelentjük be, hogy kastélyunk ismét várja Önt!

Alt

KÖZLEMÉNY!

Ismét látogathatók műemlék épületeink!

XVIII. századi forrásokból tudjuk, hogy a kastély fénykorában egy ún. „spalléros palota” is volt az épületben. A kifejezés olyan szobát jelöl, amelynek falát különféle zsánerjeleneteket ábrázoló festett papír- vagy vászonpannókkal díszítették.

A Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében őrzött, a rédei Esterházy-kastélyból származó rokokó zsánerjeleneteket ábrázoló pannók a biliárdszobában és annak előterében kapnak helyet. A pannók a XVIII. századi magyarországi festészet és iparművészet kiemelkedő alkotásai, tematikájukban jól illeszkednek az edelényi kastély keleti szárnyában látható rokokó falfestményekhez, így kiegészítik a kastély fő attrakcióját, az I. ütemben berendezett kiállítás leglátványosabb részét. Restaurálásukat követően a nagyközönség először láthatja a különleges műalkotásokat.