Betöltés...

Az Edelényi kastélysziget múzeumpedagógiai ajánlata általános- és középiskolásoknak:

Múzeumi szakkörök:

Vajon hogyan éltek a barokk korban? Itt megtudhatod milyen is volt a mindennapi élet, de betekintést nyerhetsz a kor öltözködési, viselkedési vagy éppen étkezési szokásaiba. Ha pedig még jobban szeretnéd megismerni a térségünket, várnak rád az irodalmi és történelmi hősök!

A múzeumi szakkörök témái: " Így éltek ők" - a kastély lakóinak hétköznapjai; Elfelejtett hősök - Lokálpatrióták előnyben!

Múzeumi napok:

Kalandozz vissza az időben! - és megtudhatsz mindent a kastély építéséről, eddigi tulajdonosairól, valamint azt is megismerheted miként változott a kastély évszázadokon át. A Coburg korszak nemcsak az uradalom életében hozott változásokat, hanem a térségben is. Tudj meg minél többet erről a korszakról!

A múzemi napok témái: A bölcsőtől a sírig - Hétköznap és szakralitás (gimnazistáknak); KALANDidő (általános iskolásoknak)

Tematikus foglalkozások:

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn." 300 év történelem, megannyi tulajdonos és számtalan legenda. Mi történhetett a régmúltban? Ismerkedj meg a kastéy falképein megjelenő mítoszokkal, a korabeli zenével és zeneszerzőkkel, az időmérés történetével, a kastély lakóinak mindennapjaival!

A tematikus foglalkozások témái: Az idő története; Mítoszok és legendák; A zene hatalma; Történelem a hétköznapokban

Múzeumi órák:

Barangolj a világ egyik leghíresebb múzeumában, a British Múzeumban. Mi mindent láthatsz egy ilyen helyen? Ismerkedj meg közelebb a Windsor házzal és a Coburg családdal. Vajon mi a közös bennük? Érdekelnek a barokk kastélyok? - Várnak rád a hazai és a németországi csodaszép épületek! Vagy éppen természetkedvelő vagy? - Fedezd fel a kastélyszigetet körülölelő Holt-Bódvát és a környező élővilágot!

A múzeumi órák témái: KINCS-Tár, Royal Family - Királyi családok; Barokk kastélyok itthon és otthon; MADÁRvirág

Családi nap:

Legyél Te az idegenvezető! Tölts egy kellemes napot a családoddal! Mutassátok meg, mi mindent tudtok az Edelényi kastélyról, mérjétek össze tudásotokat barátaitokkal, szomszédaitokkal. Légy részese egy barokk színháznak, vagy éppen csöppenj bele egy barokk öltözködési versenybe!

Múzeumpedagógia az Edelényi kastélyszigeten

A tevékenység a „Múzeumok Mindenkinek” című pályázat keretében a TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0021 azonosítószámú projekt megvalósításával jött létre. A támogatás összege 18 millió forint. 
Az Edelényi kastélysziget élményszerű bemutatásának egyik legfontosabb eszköze egy olyan múzeumpedagógiai program megtervezése és működtetése volt, amely több korosztályt meg tud szólítani, a helyi, térségi iskolákon kívül az osztálykirándulásokon részt vevőknek is, alternatívát kínál, szervesen kapcsolódik a NAT-ban megfogalmazott kompetenciák fejlesztéséhez, sőt a későbbiek folyamán a múzeumpedagógia sajátos eszközeivel a felnőtt korosztályt is megszólítja.

Célunk új ismeretek átadása, a hozott tudás új kontextusokba helyezése, kulcskompetenciák fejlesztése a különböző korosztályoknak megfelelő pedagógiai eszközökkel.
A múzeumpedagógiai program sarokpontjai a kastélyban helyet kapott kiállítások, melyek a pedagógiai program kialakításának alapjául szolgálnak, így a rokokó falképek, a barokk kor életmódja és gazdálkodása, az itt élt nemesi családok életútja és mindennapjai (L’Huillier, Forgách, Dessewffy, Eszterházy, Coburg), az állami tulajdonlás kalandos funkcióváltásai, az építéstörténet vitatott kérdései és a Holt-Bódva szerepe, élővilága feldolgozásával lehet kultúrtörténeti szövetbe ágyazni a kastély jelenét.
Célcsoportok:
•    Általános iskola: 3.-4. osztály; általános iskola: 5.-6. osztály; középiskolások.
•    Osztálykirándulások – felső tagozat, középiskolások.
•    Egyéb: rendezvényekhez kapcsolódó egyéni, vagy családi foglalkozás (játszóház).

Múzeumpedagógiai tematikánkat az intézményekkel való szoros együttműködések és konzultációk alapján alakítottuk ki, témájában kapcsolódik a helyi tantervekhez és a NAT-hoz egyaránt. Előadóink, közreműködőink sorába helyi szakértőket is bevontunk, így kívánjuk a programok helyi beágyazottságát és fenntarthatóságát biztosítani. Nemcsak a koncepció kidolgozásában, hanem a megvalósításban is jelentős szerepet vállal a Szent Miklós Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola és a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola.

Szeretnéd megtudni milyen is egy barokk kastély? Mivel töltötték mindennapjaikat az uraságok és a cselédek? Légy részese Te is a történelmi  kalandozásnak!

A múzeumpedagógiai foglalkozás díja: br. 635.- /fő (diák)

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

A foglalkozásokra előzetes jelentkezés szükséges:

Izsó Albin tárlatvezető-múzeumpedagógus

Elérhetőség:

email: izso.albin@hivatal.baz.hu

mobil: +3648524030