Betöltés...
 1. FEJLESZTÉS I. ÜTEME
 2. HOLT-BÓVA PROJEKT
 3. FEJLESZTÉS II. ÜTEME
 4. MÚZEUMPEDAGÓGIA AZ EDELÉNYI KASTÉLYSZIGETEN

 

1. FEJLESZTÉS I. ÜTEME

Európai uniós támogatással, az önrésszel együtt összesen 2,4 milliárd forintos beruházással újult meg 2014 tavaszára az edelényi kastély és a környező, mintegy 5,1 hektáros park. A fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében, az Észak-magyarországi Operatív Program kiemelt projektjeként valósult meg.

A beruházás részeként elvégezték a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastély főépületének külső és belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek, páratlan rokokó falképek restaurálását, illetve a hosszútávon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítását is. Lényeges projektelem volt a barokk kastély környezete sziget-jellegének visszaállítása, valamint a Bódva-folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület, illetve 70 személygépkocsi és 8 busz fogadására alkalmas parkolóhely kialakítása is. A fogadóépületet a kastélyszigettel egy újonnan megépült gyalogoshíd köti össze. A környezeti fenntarthatóság jegyében a kastély fűtéséhez földhőt használnak.

A projekt nyomán csaknem 20 új munkahely létesült, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások számos vállalkozásnak adnak majd munkát az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térségében. 

A hosszú ideig üresen álló műemléki épület felújításának célja a kastély turisztikai hasznosítása, amely egyben a Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztését és a térség gazdasági fellendülését is szolgálja.

Az európai uniós fejlesztés legfontosabb részelemei:

1. A kastélyépület múzeumi és látogatóközponti hasznosítása:

- az épület homlokzatának és termeinek felújítása,
- a fal- és mennyezeti festmények restaurálása,
- állandó és időszakos kiállítások elhelyezése,
- a térség információs pontjának telepítése,
- rangos tudományos és művelődési rendezvényhelyszín kialakítása,
- az emeleti festett szobákban levő rokokó életjeleneteket életre keltő, 3D-s film elkészítése.

2. A kastélypark és kastélykertek rekonstrukciója:

- a barokk kor hangulatának visszaidézése,
- programhelyszínek létesítése,
- gyermekjátszótér kialakítása,
- a szigetre jutást elősegítő gyalogos híd megépítése.

3. Kiegészítő szolgáltatások telepítése: 

- parkoló, kerékpártároló, pénztár és információs központ, valamint vendéglátó és szolgáltató egységek: kávézó, múzeumi shop kialakítása.

Az uniós projekt adatai:

Pályázó neve: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Projekt megnevezése: Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény - A Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztése az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély vonzerejének fejlesztése révén (ÉMOP 2.1.1/A–2008–0003)
Operatív program: ÉMOP
Pályázat neve: 2.1.1/A Turisztikai attrakciók fejlesztése 
Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország
Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén
Beruházás helye (helység): Edelény
Megítélt támogatás: 1.853.983.103 Ft
Önrész: 340.016.897 Ft
A beruházás bruttó összege: 2.194.000.000 Ft
Támogatás aránya: 85%

 

2. HOLT-BÓVA PROJEKT

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély rekonstrukciójával párhuzamosan halad a kastély parkjának a helyreállítása, a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ág revitalizációja is, ugyancsak európai uniós forrásból, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának 180 millió forintos támogatásával.

A projekt célja a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ág revitalizációja, amely a kastély barokk parkjának egykor az egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében azonban a Bódva egykori főága holtággá vált, és mára csaknem száraz, szemetes árokká változott. A folyómeder helyreállításával, valamint őshonos növényekkel és állatokkal történő betelepítésével ismét értékes élőhellyé tehető a holtág.

A ma már hivatalosan is védett történeti kertként nyilvántartott kastélysziget revitalizációja révén a rézsűkön és a Holt-Bódva partján az eredetihez hasonló ligeterdei növényzet regenerálódik és a nyílt állóvizekre jellemző élővilág visszatelepedhet.

A projekt megvalósításával az ország egyik kiemelkedően fontos műemlék-együttesének történeti kertje kapja vissza azt az elemét, amely a park és a kastély megjelenését történeti és esztétikai szempontból alapvetően meghatározta. Az eredeti, szélesebb meder kialakításával, a kanyarulatok hiteles helyreállításával és a megfelelő mennyiségű vízpótlással a történeti kert egyik igen fontos vizuális hatáseleme állítható helyre: az, ahogyan a kastély képe visszatükröződik a Bódva víztükrén. 

A projekt fontosabb adatai

 • Pályázó neve: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
 • Projekt megnevezése: Az edelényi L'Hullier-Coburg-kastély parkjának helyreállítása I. ütem, a Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációja
 • Operatív program: KEOP
 • Pályázat neve: 3.1.3/2F/09 Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása
 • Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország
 • Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén
 • Beruházás helye (helység): Edelény
 • Megítélt összeg: 180.027.000 Ft
 • Támogatás aránya: 100%

 

3. FEJLESZTÉS II. ÜTEME

Észak-magyarországi Operatív Program „Kiemelt turisztikai attrakciók és termékek fejlesztése” című, ÉMOP-2.1.1/A-12 kódszámú turisztikai projekt.

A projekt címe: Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával.

A II. fejlesztési ütem létjogosultságát több tényező is indokolja:

 • Edelény Európa leghátrányosabb térségei közé tartozik. (Eurostat 2012)
 • A kistérség országos hírű kastélya  az egyik kapaszkodó a helyben maradáshoz és a kulturális-gazdasági leszakadás megállításához. A múzeumpedagógiai háttér kiépítésével (Gyermekkastély-projektelem) a helyi iskolákkal együttműködve jelentős műhelymunkával tudná segíteni a különböző etnikai hátterű tanulók élményszerű tudás- és készségfejlesztését.
 • Több, mint 60 éves problémát old meg az angolkert helyén levő, a kastélyhoz méltatlan állapotú sportpálya kiváltásával. Jelentős hatással lesz a hosszú távú településfejlesztésre.
 • Országos hírű gyűjteményvásárlással a határon túli hatása növekszik, közép-európai viszonylatban is vonzó turisztikai központtá válik. A keleti országrész kastélyainak „zászlóshajója” lesz.

A projekt szakmai háttere

Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek élményszerű bemutatása volt a fő cél, ezért Magyarország legnagyobb összefüggő XVIII. századi rokokó falkép együttesét tettük az attrakció- hierarchia első helyére.

A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a fő hangsúly, amellyel országos és európai hírű vonzerőfejlesztést lehet megvalósítani. Ehhez járul hozzá az „ép környezetben, ép kastély” elv alapján a teljes kastélysziget rehabilitációja. A kiállítási tematika kiválasztásánál fontos volt, hogy az összes kiemelt célcsoport megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő témát.

A II. ütem fejlesztései teszik teljessé az I. ütemben megkezdett turisztikai attrakciót. A kastélysziget ilyen módon történő kialakításával a kastély harmonikus egységben lesz közvetlen környezetével, így hazánkban egyedülálló kialakítású műemlék-együttes jön létre. Megeleveníti a fénykor mindennapjait, és betekintést ad a kor életébe, mintát ad, a múlt-jelen párhuzamával rámutat az értékek állandóságára, ezzel is segítve a tudatos értékválasztást, a szórakoztatva tanítást és a szemléletformálást.

A fejlesztéssel egy olyan történetileg is hiteles turisztikai attrakció kiteljesedése válik lehetővé, mely a látogatók nagyobb mértékű érdeklődésére számít, ezzel is jelentősen hozzájárulva a kastély-együttes látogatottságának legalább 20%-os növeléséhez, a szolgáltatáskínálat bővítéséhez, a tartózkodási idő meghosszabbításához, és összességében a műemlék-együttes fenntarthatóságához. A fejlesztés révén a látogatói igények kielégítése érdekében kiépítésre kerül a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra, mely a város és a térség gazdasági növekedését is eredményezi.

A II. ütem elemei:

 • „Gyermek kastély” múzeum-és drámapedagógiai terek fejlesztése
 • „Spalléros szoba” – A Rédey pannók bemutatása
 • Országos hírű gyűjtemények vásárlása
 • Időszaki kiállító terem (fokozott biztonsági előírásoknak megfelelő kialakítással az országos és európai hírű műkincsek fogadásához és bemutatásához)
 • Kastélyarchívum
 • A kastélyhoz köthető tárgyi és szellemi értékek gyűjtésének és kutathatóságának megteremtése, a folyamatosan érkező lakossági felajánlások tárolása
 • „Hozott rosszkedvből jókedvet csinálunk” – Sportpálya átalakítása rekreációs parkká, családi és gyermek rendezvények számára mobil szabadtéri színpaddal
 • „Kerti-lak” – A park részeként kerül felépítésre a zöld felület fenntartásához szükséges épület bruttó 400 m2 alapterülettel. A kerti házban helyet kapna a park fenntartásához szükséges személyzeti kiszolgáló infrastruktúra, valamint a kézi és gépi eszközök tároló helye. Az épületben lesz egy oktatóbázis, ami az ÖKO turizmust szolgálja. A kerti ház környéke úgy kerül kialakításra, hogy alkalmas legyen a kertkultúra terjesztésére és kertészeti ismeretek átadásra.
 • Szökővíz a Holt-Bódva vizén.
 • Fahíd építése: Az „óváros” és a kastélysziget összekötése a református templomnál.

A projekt elemek kiválasztásánál fő célunk az volt, hogy a látogatók számára olyan egyedi élményt nyújtsunk, amit máshol nem kaphatnak meg, de ezzel párhuzamosan kapjanak meg minden olyan élményt is, amit minden európai hírű látványosságnál ma már elvárhatnak.

 

4. MÚZEUMPEDAGÓGIA AZ EDELÉNYI KASTÉLYSZIGETEN

A tevékenység a „Múzeumok Mindenkinek” című pályázat keretében a TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0021 azonosítószámú projekt megvalósításával jött létre. A támogatás összege 18 millió forint. 
Az Edelényi kastélysziget élményszerű bemutatásának egyik legfontosabb eszköze egy olyan múzeumpedagógiai program megtervezése és működtetése volt, amely több korosztályt meg tud szólítani, a helyi, térségi iskolákon kívül az osztálykirándulásokon részt vevőknek is, alternatívát kínál, szervesen kapcsolódik a NAT-ban megfogalmazott kompetenciák fejlesztéséhez, sőt a későbbiek folyamán a múzeumpedagógia sajátos eszközeivel a felnőtt korosztályt is megszólítja.

Célunk új ismeretek átadása, a hozott tudás új kontextusokba helyezése, kulcskompetenciák fejlesztése a különböző korosztályoknak megfelelő pedagógiai eszközökkel.
A múzeumpedagógiai program sarokpontjai a kastélyban helyet kapott kiállítások, melyek a pedagógiai program kialakításának alapjául szolgálnak, így a rokokó falképek, a barokk kor életmódja és gazdálkodása, az itt élt nemesi családok életútja és mindennapjai (L’Huillier, Forgách, Dessewffy, Eszterházy, Coburg), az állami tulajdonlás kalandos funkcióváltásai, az építéstörténet vitatott kérdései és a Holt-Bódva szerepe, élővilága feldolgozásával lehet kultúrtörténeti szövetbe ágyazni a kastély jelenét.

Célcsoportok:
•    Általános iskola: 3.-4. osztály; általános iskola: 5.-6. osztály; középiskolások.
•    Osztálykirándulások – felső tagozat, középiskolások.
•    Egyéb: rendezvényekhez kapcsolódó egyéni, vagy családi foglalkozás (játszóház).

Múzeumpedagógiai tematikánkat az intézményekkel való szoros együttműködések és konzultációk alapján alakítottuk ki, témájában kapcsolódik a helyi tantervekhez és a NAT-hoz egyaránt. Előadóink, közreműködőink sorába helyi szakértőket is bevontunk, így kívánjuk a programok helyi beágyazottságát és fenntarthatóságát biztosítani. Nemcsak a koncepció kidolgozásában, hanem a megvalósításban is jelentős szerepet vállal a Szent Miklós Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola és a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola.

Szeretnéd megtudni milyen is egy barokk kastély? Mivel töltötték mindennapjaikat az uraságok és a cselédek? Légy részese Te is a történelmi  kalandozásnak!

A foglalkozásokra előzetes jelentkezés szükséges:

Izsó Albin tárlatvezető-múzeumpedagógus / albin.izso@nofnkft.hu