Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2020. április 1., szerda - 09:30
  • Alt
  • Alt
  • Alt
Néhány kirándulás tippel szeretnénk kedveskedni követőinknek az elkövetkezendő időszakban, hisz Edelényben és környékén megannyi látványosság, érdekes kiállítóhely van, amit érdemes betervezni, amikor ellátogatnak majd hozzánk! Éppen ilyen hely a Borsodi Tájház!
 
 
 
 
BORSODI TÁJHÁZ
 
 
"A Borsodi Tájház Edelény város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. 2000 júniusától helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is. A tájház három porta lakóház- és gazdasági épület-együttesét foglalja magába. A lakóépületek és a fennmaradt gazdasági épületek a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt reprezentánsai." Ezen épületek a Szathmáry-Horkay ház, a Szűcs-Kiss-Szarka középparaszti „amerikás” család háza, illetve a Vadászy család otthona. Ez utóbbi portáján található istállót - rossz állapota miatt - lebontották, helyére pedig kiállító termet és vizesblokkot alakítottak ki, a Borsodi Földvár interaktív bemutatóhely és gasztropince látogató központot.
 
A Szathmáry-Horkay-ház az 1860-as évekből származó épület. 1909-ben történt felújításával nyerte el mai formáját. A hagyományos három osztatú ház falait megemelték, utcai frontjára új, nagyméretű ablakok, stukkódíszek kerültek, új bejárati ajtóval látták el és udvari frontján oszlopsoros folyosó épült mellvéddel. A gangról nyílik a nagykamra is. Végében két bejáratos istálló épült. 1994-ben a rossz állapotban lévő istállót lebontották, helyére 1999-ben egy ugyanolyan tömegű nyitott fedélszékes épületrész készült a földvári ásatás bemutatására, előtérrel, vizesblokkal.
 
Az udvar másik oldalán, az utcai fronton 1913-ban szép, „egyiptomi” oszlopfős nyári konyha épült szabadkéménnyel, alatta téglaboltozatos pincével. A szabadkéményt 1960-ban elbontották, kemencéjét a gangon alakították ki. Végében van a pincelejáró és az egykori kocsiszín és a sertésólak helyén kialakított fészer. Az udvaron füstölő és beton silógödör, elöl nagy kőkút látható. Az udvar végén, a szomszéd portára is átnyúlva három „fakkos”, elöl, hátul kapus csűr épült kőből. A csűr közösségi célokat szolgál. A csűr mögött az egykori szilváskert fái mára már kipusztultak.
 
A Szűcs-Kiss-Szarka-ház tőcikes, (padlás) három osztatú, 1905-ben épült szerény megjelenésű épület, hozzáépített istállóval, szénarakodóval, félereszes kocsiszínnel, melyet már a múzeum építtetett. Az udvar másik oldalán szintén három osztatú kis épület áll, mely nyári konyha és éléskamra. A nyári konyha és kamra alatt téglaboltozatos pince van.
 
A Vadászy-ház 1903-ban épült, hasonló a Szathmáry-Horkay-házhoz. Udvari oszlopsora kiemeli a porta egykori gazdagságát. A stukkódíszes homlokzat tűzfalát lebontották, a két kis ablak helyett egy három osztatú ablakot helyeztek el, és a falat kőporozták. Helyreállítására 2008-ban került sor. 2010-ben felújították a ház oszlopsorát és a gangot pályázati pénzből. Udvarán a két „fakkos” csűr és a fa sertés- és tyúkól rossz állapota miatt lebontásra került. Pincéje az egykori kamra alá nyúlik, kőboltozatos, lejárata az egykori istálló helyén épült új részből nyílik."
 
Bővebb információ: http://www.emkkm.hu/tajhaz/