Načítava sa...
Aktualitás dátuma: 2020. jún 21., nedeľa - 13:00
  • Alt
  • Alt
  • Alt

Néhány érdekességet szeretnénk megosztani Önökkel, a barokk időszak szórakozási lehetőségei közül, úgy mint a biliárd, a kártyázás vagy a sakk!

 

"A játék társadalmi rendről-rangtól függetlenül az élet szerves részét képezte a 18. században is. Míg a főúri famíliákban a biliárd, a sakk és szolid kártyajátékok voltak a legnépszerűbbek, addig a köznép, a parasztok és mesteremberek többnyire kockáztak, a sorsjátékok különfélébb változataiban próbáltak szerencsét. Minden jel arra mutat, hogy a játék Edelényben is fontos szerepet és teret kapott, hiszen a kastélyban biliárdszobaként titulált játékszobát rendezte be. Valószínűsíthető azonban, hogy ez az elnevezés a helyiség társasági életben betöltött funkcióját volt hivatott kifejezni.

A biliárd, mint "az elme pihenésére elgondolt játék"! 
Kifejezetten főúri időtöltésnek számított a biliárd, amit "nyájas beszélgetések között" az ebéd utáni órákban gyakoroltak. A zöld táblás játékon rendszerint 9 elefántcsont golyót lökdöstek a rövid pálcával felszerelt játékosok a gyűrűn és a kapun keresztül a cél felé. Kezdetben a király bábut vártásnak nevezték: 3-3 játékos felváltva képzett egy csapatot, a másik golyóit el lehetett lökni kedvező helyzetéből, de a király feldöntése a játékszabályok szerint végzetes hibát jelzett. Csak a 18. század folyamán tűnt el, azután kapu és a bábu, egyenesedett ki a dákó, és a század utolsó harmadában találták fel a két fehér, egy vörös elfántcsont golyóval játszott karambol-játékot. A biliárt játék testi-lelki "jó állapotban való tartására" gyakorolt jótékony hatását még a korszak orvosi-felvilágosító munkái is taglalták.

A sakkról és kártyáról, mint szellemi hadijátékokről!
Az edelényi kastélylakók a biliárd mellett minden bizonnyal más, családi vagy nagyobb társasági körben folytatot játékos mulatságoknak is hódoltak. Ezek sorában a sakk- és a szolid kártyajátékok különböző formái a korszak főúri köreiben nagy népszerűségnek örvendtek. Az úri társaságok egyik legkedveltebb kártyajátékának a fáraó egy francia sorozatjelű kártyával játszott változata számított, amelyben a játékosok jobb vagy bal oldalra rakták tétjeiket. Ezután a "bankár" tett egy kártyát jobbra, egyet balra, és az az oldal nyert, amelyikre a magasabb értékű kártyalap került. A legértékesebb lap a királyt fáraóként ábrázolta. A vesztes oldal tétjeit a bankár azután behúzta magához, a nyertesét megduplázta.
A sakk a korabeli közvélekedés szerint is a "sok okosságot" kívánó játékok közé tartozott, amit a 18. és 19. század fordulóján sorra magyar nyelven is, fordításként vagy akár önálló munkaként megjelenő játékkönyvek kizárólag férfiak számára ajánlották."

Forrás: Krász Lilla, Kurucz György - Edelényi hétköznapok