Načítava sa...
Aktualitás dátuma: 2024. máj 1., streda - 13:15
  • Alt

„Ismeretlen földrészek, járatlan területek, a lét új lehetőségei és a természet új csodái. . . ezek felé irányul az örökké törekvő emberiség legősibb vágya.”

(Almásy László: Az ismeretlen Szahara)

    Zsadányi és törökszentmiklósi Almásy László (1895–1951) világhírű magyar Afrika-kutató, továbbá író, pilóta, autóversenyző és nem mellesleg legendás kém volt. Egy rendkívül sokoldalú, titokzatos ember, rejtelmes, mint a fekete kontinens maga.

 Az Edelényi kastélysziget összesen 88 fényképből álló, új fotókiállításának tárgya Almásy László első, 1926-ban tett utazása Afrikába. Ennek során sógora, Esterházy Antal herceg társaságában az egyiptomi Alexandriából a Nílus-völgyén keresztül Kartúmig, Szudán fővárosáig jutottak, majd átszelték a Núbiai- és a Líbiai sivatagot.

 Almásy László alakját P. M. Ondaatje Az angol beteg (The English Patient - 1992) című regénye és az ez alapján 1996-ban bemutatott, azonos című, többszörös Oscar-díjas film tette világhírűvé, Ralph Fiennes főszereplésével.

 

A kiállítás a kastély területén belül keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között, külön belépőjegy megváltásával tekinthető meg.

 

 

Főoldalon kiemelt