Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2021. január 21., csütörtök - 15:15
  • Alt
  • Alt
Amíg várjuk a tavasz beköszöntét a kastélysziget madárkái nem maradnak élelem nélkül!
 
Néhány hasznos információt szeretnénk Önökkel megosztani a téli madáretetéssel kapcsolatban.
 
"Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet. A hazánkban maradó, és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Ha pedig az időjárási szélsőségek vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, tovább repülnek. Egy veréb méretű énekesmadár is képes 24 óra alatt 1 000 km-t repülni, és ezt a sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani.
Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől ezek tartós megszűnéséig, március végéig tart. Azonban az sem okoz gondot, ha a madáretetést már október második felében elkezdjük. Különösen akkor, ha az aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék terméshozama.
Ilyen korai kezdésnél elég néhány marék magot kiszórnunk, illetve az ágakra egy-két almát felszúrnunk, ami a településen áthaladó, vonulóban lévő madarak zsírtartalék felhalmozását is segítheti ott, ahol hiányoznak a magas cukortartalmú bogyókat tartalmazó bodzások.
Az énekesmadarak téli etetésével kapcsolatban, nagyon helyesen, mélyen beépült a köztudatba, hogy ha "Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba." A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.
Természetesen kerülhetünk olyan élethelyzetbe, hogy nem tudunk folyamatosan etetni. Ilyenkor, ha van néhány napunk az átállásra, naponta csökkentsük a kihelyezet eleség mennyiségét. A madarak, érzékelve a táplálék megfogyatkozását, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd továbbálnak a környékről.
A madarak etetésére használhatunk sótlan szalonnát, zabot, diót, olajos magvakat (napraforgó, földimogyoró, tökmag, stb), almát, répát, bogyókat, de kiakaszthatunk egy fára boltokban készen kapható madáreleséget vagy félbevágott kókuszdiót is."