Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2015. november 24., kedd - 17:00
Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély december közepén megnyíló állandó kiállításai 16-19. századi térképeket és az 1945-tól 1968-ig tartó időszak mindennapjait, használati tárgyait mutatják be.

A kiállítások olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják a helyüket - mondta Bay Judit, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő kastély létesítményfelelőse, írja az MTI.

A Bódva holtága és a szabályozáskor készült új meder által alkotott szigeten áll a 18. században barokk stílusban épült L'Huillier-Coburg-kastély, amelynek falai között egykor volt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napközi otthona, óvoda és szükséglakás egyaránt.

Az épület állaga az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, felújítása elodázhatatlanná vált. Az első fejlesztési ütem tartalmazta Magyarország legnagyobb összefüggő, 18. századi rokokó falképének restaurálását is.

A december közepén megnyíló tárlatokról Bay Judit elmondta: a közelmúltban elhunyt Barna György miskolci műgyűjtő igen gazdag gyűjteményét vásárolták meg.

Az egyik kiállítás egy valamikori rádió fantázianevére utalva a Népszuper-retro címet viseli. A létesítményfelelős azt mondta: kastélyok esetében megszokottnak számít, hogy a látogatókat az adott kor hangulatának megfelelően berendezett enteriőrök fogadják, ezért talán különös, hogy az edelényi kastély új gyűjteménye az 1945-tól 1968-ig tartó időszak mindennapjait, használati tárgyait mutatja be. A kiállítás az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

A másik tárlat a térképekre fókuszál, főleg azért, mert az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze pedig a térkép volt. Ez adta az apropóját a 16.-19. századi, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is bemutatják.

Hamarosan befejeződik a kastély fejlesztésének második üteme, amely 900 millió forintos uniós támogatással valósul meg.

Az Edelény Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütemében a gyűjtemény megalapozásán volt a hangsúly, emellett megtörtént a Kastélysziget teljes rehabilitációja, így a kastély mögötti sportpálya is visszakapja eredeti funkcióját: újra park lesz belőle.