Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2020. május 11., hétfő - 10:30
  • Alt
  • Alt
  • Alt

Május 10-e a "Madarak és Fák Napja", mely már több mint száz éve a természet és az élővilág védelmének jeles dátuma Magyarországon. Ez a nap az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön. 

MME - Magyar Madártani Egyesület 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van.

2020-ban az év madara a fülesbagoly, míg az év fája a tatárjuhar lett.

 

Erdei fülesbagoly:

"Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit.  Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is."

 

Tatárjuhar:

"Európában, a Kaukázus és Kis-Ázsiában őshonos. Sík vidéki-dombvidéki faj. A Nagyalföldön ritkább, főleg a peremvidékeken található, egyébként gyakori. Magyarországon többek közt a Cserhátban fordul elő.  Közepes termetű fa (20m). Törzse szabálytalan, görbe, erősen ágas, kérge téglalapokra tagolt, parás, szürkésbarna, koronája sűrű. Vesszeje rozsdabarna, parás, gyakran paraléces, rügyei barnák, csúcsukon szürkén molyhosak. Levelei keresztben átellenesek, 4–7 cm hosszúak, 5 ritkábban 3 karéjúak, mellékkaréjosak. Poligám virágai laza sátorozó bugában nyílnak, keskeny szirmai sárgászöldek. Termése 2–4 cm hosszú ikerlependék, a szárnyak közel párhuzamosan állnak. Hosszú életű (200-300 év), lassan növő faj. Termése szeptember végén érik, október novemberben hullik. Tőről nagyon jól sarjad. Kis termete és lassú növekedése miatt erdőgazdasági fatermesztés tárgyát nem képzi. Faanyagát általában tűzifaként értékesítik."

 

Néhány tavalyi és idei képpel szeretnénk megünnepelni ezt a nagyszerű napot!

 

Forrás: http://erdo-mezo.hu/2019/08/03/az-erdei-fulesbagoly-lesz-az-ev-madara-2020-ban/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tat%C3%A1r_juhar