Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2020. június 21., vasárnap - 12:30
  • Alt
  • Alt
  • Alt
Az Aggteleki Nemzeti Park és Jósvafő környéke megannyi különleges helyszínt és kiállítást vonultat fel, ebből szeretnénk a következő hetekben néhány desztinációt ajánlani Önöknek!
Tartsanak velünk most is! 

Tengerszem-tó:

"A smaragdzöld színű Tengerszem sűrű erdőben, egy szűk völgy alján fekszik Jósvafő határában. Egykor malom működött itt, ma tökéletes célpontja egy könnyű erdei sétának, de remek pihenőhelye lehet egy komolyabb túrának is.

A víztükörre hajló fák, a gáton lecsobogó vízesés és a parkos környezet varázslatos összhangban forr össze a Tengerszem körül. Jósvafő neve a tóhoz közeli Jósva-forrásból ered - ez pedig szláv nyelven égerfákkal szegélyezett vízfolyást jelöl. Kezdetben tó nem volt itt, csak a mai ország területének legnagyobb vízhozamú forrására épített malom az 1840-es évektől, a Klein család jóvoltából. Később villanytelepet is felhúztak a vízfolyásra, mely 1917-től a falu házainak biztosított áramot. A völgyzáró gát 1935-ben épült, ekkor létesült a Tengerszem tó és a turbina is, mely a barlangnak megtermelte a világításhoz nélkülözhetetlen elektromosságot. A megvalósítást Kessler Hubert, a Baradla-barlang akkori igazgatója, jelentős barlangász és karszthidrológus felügyelte - neki köszönhetjük sok egyéb mellett a Tengerszem Szállót és a mai nemzeti parki igazgatósági épületet is.

A mesterséges tavacska neve valójában félrevezető: tengerszemnek a magashegységekben, jég által vájt mederben felgyűlő állóvizeket szokás nevezni. Smaragdzöld színét a közeli források hűs, tiszta vizének köszönheti. A tó délkeleti csücskénél méretes stég nyúlik be a nyílt vízfelület fölé, és láthatunk egy kihasználatlan betonmedencét is. Ha a parton följebb sétálunk, kellemes parkba érkezünk. Balra fakad az ország legnagyobb vízhozamú, hideg vizű forrása, a Jósva. Másodpercenként 7-8000 liter vízzel gazdagítja a Jósva-patakot."

Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/point/to/tengerszem-josvafo-/29216060/?fbclid=IwAR2DUNZRcUFby_H96FnJ1o7Uhzdu1m8yidGjuwkja9SX2Qry1lldRMh708M