Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2020. május 18., hétfő - 11:15
  • Alt
  • Alt

Május a szeretet és a szerelem jegyében... egy nem mindennapi, viharos szerelmi történettel!

 

Ha a görög mitológiát említjük, talán a legelső isten, aki eszünkbe jut, nem más, mint a főisten Zeusz, akit kastélyunk falképei között is megtalálunk. 
Sokat hallottunk már hihetetlen erejéről, megannyi gyermekéről, köztük az egyik leghíresebb félvérről, Héraklészről, de hogy feleségével, Hérával milyen lehetett a kapcsolatuk, már kevesebbet szól a fáma.
A mitológia úgy tartja, hogy a férfi főisten megjelenésével kezdődtek az állandó civakodások férfi és nő között. 300 évnyi boldogság után Zeusz egyre többször bocsátkozott kalandokba istennőkkel és földi halandókkal. Gyakran csellel ejtette meg a kiszemelteket és számtalan gyermeke született tőlük is. Héra rettenetes haraggal és dühvel reagált a kalandokra, de célpontja soha nem a férje volt, hanem a vetélytársnők és azok utódai. Például kígyókat küldött a csecsemő Héraklészra. Felnőtt korában is sokszor elgáncsolta hősi tettei végrehajtása közben, hamis híresztelésekkel ellene fordította az amazonokat, vihart támasztott az útjába, végül az őrületbe kergette az ifjút.
Hérát megalázták Zeusz kalandjai, hiszen ezzel semmibe vette a házasság szentségét, ami Héra szemében a legfontosabb volt. Zeusz ezen felül törvénytelen gyermekeit jobban kényeztette, mint Hérával közös, törvényes utódait.
Az istennő minden újabb csalást megtorolt, végül haragjában elhagyta férjét, azonban, mikor Zeusz látta, hogy felesége nem akar visszatérni hozzá, elhatározta, hogy felszítja féltékenységét, s bejelentette, hogy feleségül vesz egy hercegnőt. Hérát annyira felderítette a tény és a látvány, hogy a menyasszony valójában egy szobor, hogy végül megbocsátott férjének és visszatért hozzá az Olümposzra.

 

Forrás: https://edeleny-kastely.hu/
http://mek.niif.hu/05700/05780/05780.htm
http://www.literatura.hu/lexikon/mitosz/hera.htm